16.5 C
Kyiv

У Німеччині стане легше змінити стать у документах

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Парламент Німеччини 12 квітня ухвалив закон про самовизначення, спрощуючи процедуру юридичної зміни статі. Ця ініціатива скасовує потребу в окремому рішенні суду для зміни позначення статі в документах.

Протягом понад 40 років в Німеччині діяв “закон про транссексуалів”, який передбачав оцінку двох експертів з транссексуалізму та судове рішення для зміни статі у документах. Раніше вимагалося також розірвання шлюбу, хірургічна операція зі зміни статі або стерилізація, однак ці вимоги було скасовано найвищим судом.

Новий закон дозволяє змінювати ім’я та юридичну стать через подання заяви до адміністративних органів. Особи віком від 14 років можуть це зробити самостійно, молодші діти – за згодою батьків або опікунів.

Хоча закон не втручається у процедури хірургічної зміни статі, він дозволяє власникам спортивних залів та роздягалень вирішувати, хто може користуватися кабінками відповідної статі.

Однак консервативна опозиція висловила критику законодавства, стверджуючи, що воно не містить достатніх гарантій проти зловживань і не захищає молодь.

“Закон про самовизначення” – одна з соціальних реформ, обіцяних коаліційним урядом канцлера Олафа Шольца. Подібне законодавство вже існує в Данії, Норвегії, Фінляндії та Іспанії.

Останні новини