22.2 C
Kyiv

Європейська Рада остаточно затвердила кримінальну відповідальність за порушення санкцій

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Сьогодні Європейський Союз остаточно затвердив європейські правові стандарти, що встановлюють кримінальну відповідальність та систему покарань за порушення санкцій, запроваджених ЄС, а також спільні правила притягнення до відповідальності для всіх країн-членів.

Такі нововведення були опубліковані сьогодні на сайті Європейської Ради.

“Рада ЄС схвалила закон, який встановлює єдині правила для переслідування порушень санкцій ЄС у всіх країнах-членах. Тепер певні дії будуть вважатися кримінальними злочинами в усіх країнах-членах, наприклад, допомога у обхіді заборони на подорожі, торгівля товарів, що підпадають під санкції, або незаконні фінансові операції. Заохочення, сприяння або підбурювання до таких дій також буде каратися”, – йдеться в документі.

Країни-члени мають забезпечити, щоб порушення санкцій ЄС каралися ефективними та пропорційними покараннями, що залежать від характеру та масштабів злочину. Порушення санкцій ЄС на міжнародному рівні може призвести до реального покарання ув’язненням. Особи, причетні до порушення обмежень ЄС, також можуть піддаватися різним фінансовим санкціям.

Крім того, юридичні особи, такі як компанії, можуть бути визнані винними у порушенні санкцій ЄС, якщо такі дії скоєні керівними особами цих організацій. Такі порушення можуть призвести до відкликання ліцензій на бізнес, скасування відповідних дозволів та обмеження економічних операцій.

Нова Директива ЄС набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному віснику ЄС, а країни-члени матимуть 12 місяців на впровадження цих правових норм у своє законодавство.

Від початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року Європейський Союз застосував 13 пакетів індивідуальних та секторальних економічних санкцій проти Росії, що мають на меті обмежити можливості Кремля фінансувати свою “машину війни”.

Зараз обмежувальні санкції ЄС у зв’язку з вторгненням Росії до України застосовуються до 1706 осіб та 419 установ, які підлягають заморожуванню активів та обмеженню права на подорожі до ЄС.

Останні новини