21.5 C
Kyiv

“Наразі ситуація гірша, ніж на початку конфлікту”-Der Spiegel

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Західні компанії відмовляються від замовлень в Україні, німецькі підприємці на місцях побоюються за своє існування – не через конфлікт, а через те, що Польща блокує кордон на заході. Чому ЄС не втручається?

Коли нічого не допомагало, Маркус Чупек відправив одного зі співробітників свого офісу на завдання. Чупек – засновник і керівник компанії-постачальника: його компанія Time & Space, у якій працює кілька сотень людей, неподалік Львова на заході України, виробляє кабельні джгути для автовиробників і виробників побутової техніки.

Однак із жовтня минулого року в нього дедалі частіше виникають проблеми з виконанням зобов’язань щодо поставок. Відтоді час очікування українських вантажівок на прикордонних переходах до Польщі збільшився з кількох годин до більш ніж трьох тижнів. Потік товарів між ЄС та Україною впродовж кількох місяців масово порушується різними групами.

Їхні мотиви іноді більш, іноді менш зрозумілі. Польські фермери наразі блокують кордон. Вони протестують проти імпорту з України, а також проти екологічних вимог “Нового зеленого курсу” ЄС. На початку березня ситуація була настільки небезпечною, що один із клієнтів компанії Чупека був на межі зупинки виробництва, бо компоненти з України не надходили. Тоді німецький бізнесмен попросив українську співробітницю з’їздити до замовника в Польщу на особистому автомобілі. Вона привезла через кордон два ящики з терміново необхідними компонентами: якраз вчасно для замовника, без необхідної реєстрації в прикордонних органах і митного оформлення.

Голова компанії безпорадно знизує плечима. Можливо, краще було б ризикнути зупинкою заводу на території замовника – і втратити життєво важливе замовлення? “Наше існування тепер дійсно поставлено на карту”, – резюмує Чупек.

Останні новини