20 C
Kyiv

США готуються до можливої війни з Китаєм і активно проводять навчання

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Журналісти відзначають значний розширений вплив Китаю у Тихому океані через будівництво штучних островів для військових баз у Південно-Китайському морі. Після двадцяти років активних бойових дій на Близькому Сході, морські піхотинці США адаптуються до можливих конфліктів на островах, які можуть загостритися у разі війни між Вашингтоном і Пекіном.

Сполучені Штати створюють компактні мобільні групи, які будуть здійснювати розвідку, надавати підтримку Тихоокеанському флоту та ліквідовувати кораблі з ракетним озброєнням середньої дальності. Головна мета – готуватися до відстою можливої агресії Китаю проти Тайваню, Японії та інших союзників.

Ці нові групи є складовою стратегії з координації дій американських військових зі збройними силами союзників та партнерів у Тихому океані. Особлива увага Пентагону приділяється ділянці від Японії до Індонезії, проте Китай розглядає цю зону як свою сферу впливу.

Аналітики вважають загальну стратегію США перспективною, але вона стикається зі значними викликами, такими як логістичні проблеми, доставка обладнання та нових технологій, а також перенавантаженість оборонної промисловості. Також існує невпевненість, чи погодяться регіональні партнери допомагати американським військам на своїх островах.

“Остання частина є ключовою. Пекін сприймає стратегію США щодо зміцнення альянсів у Тихому океані як збільшення напруги, що хвилює деяких чиновників у країнах-партнерах, які стурбовані можливим втягненням у конфлікт між двома державами”, – зазначається у матеріалі.

За словами журналістів, наразі ставки високі, як ніколи раніше.

Останні два десятиліття агресивна військова модернізація та інвестиції Пекіна в оборону породили сумніви щодо здатності США контролювати моря та небо в західній частині Тихого океану у разі будь-якого конфлікту.

За даними, Китай значно розширив свій вплив у Тихому океані, будуючи штучні острови для військових баз у Південно-Китайському морі і намагаючись розширити свої бази в Індійському і Тихому океанах.

Китай має найбільшу армію, флот та військово-повітряні сили в регіоні, а також перевагу на власній території. Збройні сили КНР налічують близько 1 мільйона військовослужбовців, понад 3000 літаків і понад 300 суден, готових до будь-якої можливої битви. У той же час американським кораблям та літакам доводиться долати тисячі кілометрів або сподіватися на добру волю союзників, щоб розмістити свої війська та зброю.

В матеріалі також зазначається, що особливою метою Китаю є Тайвань. Глава КНР Сі Цзіньпін заявив про намір відновити єдність острова з материковим Китаєм, навіть за допомогою сили, якщо це буде необхідно. Успішне вторгнення може призвести не лише до масових людських втрат та руйнування на Тайвані, а й матиме катастрофічні економічні наслідки через зруйнування однієї з найрозвинутіших напівпровідникових промисловостей у світі та морського судноплавства на найважливіших морських маршрутах.

Останні новини