21.5 C
Kyiv

Єврорада закликає до негайного затвердження переговорних рамок щодо приєднання України до ЄС

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Європейська Рада наголосила на необхідності негайного запровадження рамок для переговорів про вступ України та Молдови до Європейського Союзу. Цю інформацію повідомила офіційний представник організації.

У своїй заяві Європейська Рада підкреслила, що Україна та Молдова зробили значний прогрес у впровадженні необхідних реформ, необхідних для набуття членства в Євросоюзі. Також було заявлено про намір прискорити надання військової допомоги Україні, зокрема в області систем ППО, артилерійських снарядів та ракет.

Президент Європейської Ради, Шарль Мішель, висловив надію, що рамки для переговорів про членство України в ЄС будуть затверджені ще до завершення головування Бельгії в Європейському Союзі, яке припадає на 30 червня. Такі ж надії висловив і прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Нагадаємо, що 12 березня Європейська Комісія внесла пропозиції щодо проєкту переговорних рамок для України та Молдови до Європейської Ради.

Україна та Молдова отримали статус кандидатів на вступ до ЄС влітку 2022 року. Після цього Україна повинна була виконати 7 рекомендацій від Євросоюзу, щоб розпочати переговори щодо вступу.

У листопаді 2023 року президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Україна виконала 90% реформ, які очікував ЄС.

Таким чином, 14 грудня Європейська Рада ухвалила рішення про початок переговорів про вступ України та Молдови до Європейського Союзу. Після цього розпочалася оцінка українського законодавства з метою визначення відповідності стандартам ЄС та підготовка переговорних рамок.

Проте початок переговорів з іншою країною не гарантує їхнього одночасного завершення, оскільки темп перемовин залежить від швидкості реформ та їхньої узгодженості з законодавством Європейського Союзу в кожній з країн.

Останні новини