15.4 C
Kyiv

Бойові дії в Тьоткіно: огляд ситуації на кордоні РФ та України

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Губернатори Курської та Бєлгородської областей підтверджують нові спроби прориву кордону та обстріли

У спільній заяві губернаторів Курської та Бєлгородської областей було зазначено про подальші інциденти на кордоні, пов’язані зі спробами прориву та обстрілами. Групи, представляючі легіон “Свобода Росії”, “Російський добровольчий корпус” та “Сибірський батальйон”, оголосили про наміри здійснити удари по військових об’єктах в Росії та розширення її території.

Це вже другий випадок за останній тиждень, коли зафіксовані подібні події, перший інцидент стався 12 березня.

У своїй заяві губернатори пояснили, що були змушені реагувати вогнем на військові позиції, розташовані в містах Бєлгород і Курськ, через безперервні “масовані атаки на мирні українські міста”, які здійснюються, за їхніми словами, “путінськими вбивцями”, і які часто призводять до жертв серед жінок та дітей.

Представники РДК та “Свободи Росії” також закликали місцеву владу організувати евакуацію мешканців Курщини і Білгородщини для уникнення жертв серед цивільного населення.

Раніше в четвер, голова та засновник “Російського добровольчого корпусу” Денис Нікітін заявив, що російські добровольці намірені відкрити вогонь по військовим об’єктам на території Білгородської та Курської областей протягом наступних годин.

Пізніше у телеграм-каналі легіону “Свобода Росії” з’явилося відео з пожежами в будинках і заявою, що бійці легіону знищили склади боєприпасів російської армії в прикордонному Тьоткіному Курської області.

Наразі не має незалежного підтвердження цих звітів.

Раніше “російські добровольці”, які воюють на боці України, твердили, що навіть захопили село Тьоткіно 12 березня, але підтвердження цьому не отримали.

Губернатор Курської області Роман Старовойт 14 березня підтвердив спроби прориву кордону з Україною та напад на Тьоткіно, називаючи нападників “українськими ДРГ”. Однак, за словами російського місцевого керівника, “прикордонники ФСБ та російські військові не дозволили і не дозволять їм це зробити”.

Росгвардія Росії також повідомляє, що Збройні сили Росії та підрозділи Росгвардії ведуть бої проти диверсантів, які намагалися прорватися в Курську область в районі селища Тьоткіно.

З повідомлень обох сторін зрозуміло, що за селом Тьоткіно справді тривають бої.

Російське міноборони також оприлюднило відео, де показана, за їхніми словами, знищена українська техніка біля села Сподарюшино в Бєлгородській області.

Між тим губернатор Білгородської області В’ячеслав Гладков повідомив про постраждалих від обстрілу – 4 жінок та 2 чоловіків, двоє з яких, за його словами, у важкому стані. Згодом він додав, що двоє людей загинули. Крім того, у Білгороді пошкоджені кілька приватних будинків, готель і фітнес-зал.

Раніше також повідомлялося, що під час обстрілу російського міста загинула жінка, яка перебувала в автівці.

Згодом губернатор Білгородської області повідомив, що вже у четвер вдень над областю збили “10 повітряних цілей”.

За інформацією російського міноборони, в ніч проти четверга над російськими регіонами збили 14 дронів.

Між тим у четвер з-під завалів житлового будинку у Сумах, в який 13 березня влучив російський “Шахед”, що був запущений з прикордонних російських областей, дістали тіло ще однієї людини. Тож кількість жертв лише цього удару зросла до трьох. Ще 14 людей отримали поранення.

Також Харків перебуває під постійним обстрілом.

У Санкт-Петербурзі ФСБ затримала чотирьох осіб, яких підозрюють у співпраці з українською воєнізованою організацією “Російський добровольчий корпус”.

За даними ФСБ, вони виконували завдання кураторів з РДК та української військової розвідки, намагаючись отруїти хімічними речовинами харчі, призначені для російських військових у зоні спеціальної операції – термін, який використовується в Росії для позначення війни проти України, а також місцевим мешканцям “нових територій Росії”, як вони називають окуповані українські території.

“Російський добровольчий корпус” був створений у 2022 році із громадян Росії, які вирішили приєднатися до Збройних сил України.

Представники цієї організації регулярно здійснювали виїзди до прикордонних російських областей.

Останні новини