15.4 C
Kyiv

Пентагон обмірковує новий план швидкої доставки зброї в Україну

У ЦЕНТРІ УВАГИ

За словами двох американських чиновників і високопоставленого законодавця, адміністрація Байдена розглядає питання про надання Україні вкрай необхідної зброї та боєприпасів із запасів Пентагону, навіть незважаючи на те, що в уряду закінчилися гроші на заміну цих боєприпасів.

За словами офіційних осіб, такий крок був би короткостроковим заходом, щоб допомогти українським збройним силам допоки Конгрес не вийде з місячного глухого кута та не затвердить більший пакет військової допомоги країні.

Але, розмірковуючи над тим, чи варто знову використовувати запаси Пентагону, адміністрація зважує як політичні ризики, так і запитання щодо військової готовності США.

«Це те, що, як я знаю, є на столі», — сказав в інтерв’ю сенатор Джек Рід, демократ від Род-Айленда, який очолює Комітет зі збройних сил. Пан Рід, який нещодавно повернувся з поїздки в Україну, сказав, що підтримає такий проміжний захід у «поступовому використанні, щоб виграти час».

Сполучені Штати надали Україні близько 44,2 мільярда доларів військової допомоги після початку повномасштабного вторгнення Росії два роки тому.
Близько половини цієї суми було надіслано згідно з так званим повноваженням президента. Це дозволяє адміністрації негайно передати Україні запаси Пентагону, замість того, щоб чекати кілька місяців або років, які можуть знадобитися, поки оборонні підрядники вироблять зброю за новими контрактами. Остання поставка була в грудні.

Адміністрація все ще має повноваження від Конгресу вилучити зброю та боєприпаси на суму близько 4 мільярдів доларів. Але в грудні вичерпався окремий фонд, який поповнював боєприпаси, передані Сполученими Штатами Україні. Офіційні особи Пентагону та Білого дому відтоді заявляли, що вони не готові ризикувати готовністю американських військових зануритися в запаси Міністерства оборони без можливості їх замінити.

Це мислення змінюється, головним чином через дедалі жахливіше становище України на полі бою. Західні офіційні особи та аналітики кажуть, що українські сухопутні сили перебувають у перевищеннях особового складу та озброєння, не мають артилерії, зброї протиповітряної оборони та інших боєприпасів, і вони перебувають у, можливо, найнебезпечнішому становищі з перших місяців війни.

У середині лютого Україна вийшла з міста Авдіївка на сході країни , що стало першою великою втратою країни на полі бою після падіння Бахмута минулого року. Адміністрація Байдена звинуватила у відступі нездатність Конгресу надати додаткові гроші для підтримки військових зусиль Києва.

Сенат прийняв законопроект про екстрену допомогу Україні, який включає 60,1 мільярда доларів. Але цей захід очікує невизначена доля в Палаті представників , де спікер Майк Джонсон заявив, що не має наміру виносити його на голосування.
Деякі чиновники побоюються, що скорочення інвентаризації Міністерства оборони зараз зменшить тиск на Конгрес, щоб вжити заходів щодо довгострокового пакету допомоги.
Це також піддало б адміністрацію критиці з боку республіканських противників допомоги Україні, що такий крок без поповнення запасів Пентагону завдасть шкоди Сполученим Штатам у період військових дій на Близькому Сході та зростання напруженості з Китаєм.
Принаймні на даний момент адміністрація публічно не обговорює варіант скорочення, про який CNN повідомляв раніше. Замість цього він зменшує рахунок допомоги в розмірі 60,1 мільярда доларів.
«Ми зосереджені на тому, щоб закликати Палату представників прийняти додатковий пакет щодо національної безпеки якнайшвидше», — сказала Адрієнн Вотсон, речниця Ради національної безпеки, відповідаючи на запитання The New York Times. «Україні потрібні всі ресурси в цьому пакеті, і спікер Джонсон повинен поставити його на голосування, де він буде прийнятий переважною більшістю, оскільки немає іншого способу повністю задовольнити потреби України».

Військові кажуть, що готові негайно доставити в Україну артилерійські боєприпаси, засоби протиповітряної оборони та інше озброєння, щойно отримають зелене світло.

«Ми все ще зустрічаємося щодня, все ще відстежуємо все, що нам потрібно буде надіслати після схвалення», — сказав у середу на конференції генерал-лейтенант Леонард Дж. Косінскі, директор з матеріально-технічного забезпечення Об’єднаного штабу.

Останні новини