13.8 C
Kyiv

Україна понесла важкий удар втративши Авдіївку

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Втеча з міста Авдіївка, що сталася 17 лютого, описана бійцями Збройних Сил України як хаотична та безладна, повідомляє видання The Washington Post.

Після того, як Росія встановила повний контроль над містом, втрата Авдіївки стала серйозним ударом для України. Українські війська намагалися тримати позиції до останнього, але російська армія наступала із безпрецедентною силою, залишаючи військовослужбовців без виходу.

За свідченнями бійців, відступ був панічним та неорганізованим. Десятки людей опинилися у безпосередній небезпеці, адже російські війська продовжували наступати, створюючи враження нескінченних хвиль.

Один з бійців зі 3-ї штурмової бригади зізнався, що йому довелося вибиратися з вікна другого поверху, щоб уникнути захоплення російськими військами. Коли його група здійснила втечу з міста, вони були свідками того, як колона автомобілів перед ними потрапила під обстріл артилерії. “Це була справжня дорога смерті”, – зазначив він.

Інший боєць розповів про те, як їхній підрозділ готувався до відступу, коли раптово натрапив на солдатів з 2-ї президентської бригади, які заблукали й потребували допомоги. Вони втратили зв’язок із командиром та не мали жодної інформації щодо наказу відступати. Інший боєць зазначив, що комунікація між військовими була надзвичайно ускладненою, подібно грі в телефон. Він разом із своїми товаришами залишив позиції на неброньованій машині, оскільки вони розуміли, що будь-яке затримання увійшло б у смертельну небезпеку.

Багато осіб евакуювалися з міста Авдіївка на власний страх і ризик, оскільки наказ про вихід прийшов занадто пізно, і вони змушені були виходити під масованим обстрілом противника.

За словами журналістів, що спілкувалися з бійцями Третьої окремої штурмової бригади, ситуація була критичною. Один з них, 21-річний захисник під позивним “Майор”, описав вихід з міста як “дорогу смерті”. Він навіть став командиром свого підрозділу під час відступу через велику кількість поранених, які не могли бути евакуйовані.

Інший боєць, з позивним “Кавказець”, розповів про складну ситуацію на диспетчерському пункті заводу, де вони працювали. Він зазначив, що більшість російських сил, з якими вони стикалися, мали високий рівень військової підготовки.

Історії бійців підкреслюють необхідність швидких та чітких рішень у таких критичних ситуаціях. Аналіз Washington Post вказує на недоліки в озброєнні та підготовці українських військ, що потребують негайного вдосконалення.

Останні новини