20 C
Kyiv

Вперше з 1972 року: США успішно висадили апарат на Місяць

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Сполучені Штати Америки здійснили першу висадку на Місяць за останні півстоліття, управляючи космічним апаратом під назвою “Одіссей”. Цей корабель, розроблений і керований компанією Intuitive Machines з Техасу, успішно виконав посадку біля південного полюса Місяця.

Під час останнього етапу спуску виникли проблеми з автономною навігаційною системою корабля, що змусило інженерів на землі працювати протягом 11 годин, щоб вирішити їх. Перерва у радіозв’язку після посадки також викликала певну тривогу, проте команда вдалося відновити зв’язок. На встановлення зв’язку після передбачуваного моменту посадки знадобилося близько 10 хвилин.

Хоча сигнал від апарата наразі є досить слабким, аварійна система може відіграти ключову роль у вирішенні цього питання. За даними фахівців, система автоматичної діагностики активується через 15 хвилин після припущеної посадки і може спробувати встановити зв’язок через резервні антени.

Очікується, що найбільша антена Deep Space Network встановить зв’язок з апаратом протягом наступних 13-14 годин. Команда залишається оптимістично налаштованою на успішне відновлення зв’язку і планує чекати на сеанс зв’язку через цю антену перед зробленням остаточних висновків про статус апарата.

У той же час наявність сигналу однозначно свідчить про те, що апарат “Одіссей” знаходиться в цілковитому стані. Адміністратор NASA Білл Нельсон привітав команду з успішною висадкою на Місяць, визначивши ці події великим досягненням.

На борту корабля “Одіссей” знаходиться п’ять наукових інструментів NASA, серед яких лазерна ретрорефлекторна решітка, система стереокамер, навігаційний доплерівський лідар, експеримент з низькочастотним радіо та прилад для вивчення місячної поверхні і пилу.

Останні новини