11.6 C
Kyiv

“Повна брехня”. У ЗСУ відповіли на повідомлення NYT про сотні полонених під час відступу з Авдіївки

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Під час відступу ЗСУ з Авдіївки до тисячі українських військових могли потрапити в полон, повідомила газета The New York Times, посилаючись на оцінки самих військових та західних високопосадовців. У ЗСУ цю цифру категорично заперечують.

У статті, яку видання опублікувало 20 лютого, зазначено, що від 850 до 1000 солдатів могли потрапити в полон або вважаються зниклими безвісти.

“Двоє солдатів, які знають про відступ України, підрахували, що від 850 до 1000 солдатів, схоже, потрапили в полон або вважаються зниклими безвісти. Західні офіційні особи сказали, що цей діапазон здається точним”, – написало видання.

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Дмитро Лиховій у коментарі BBC Україна заперечив цю інформацію, назвавши її “російськими наративами”.

“У даному випадку NYT поширюють російські наративи”.

Він пояснив, що на останньому етапі Авдіївської операції, під тиском значно більших сил противника, деяка кількість українських військовослужбовців потрапили у полон. Але йдеться не про сотні військових.

“Наразі ми оперуємо поняттям “деяка кількість не вийшла на зв’язок”. Адже з часом окремі військовослужбовці, які спершу вважалися зниклими, виходять на зв’язок на нашій стороні; вони у шпиталях або приєднуються до своїх підрозділів”.

За словами Лиховія, це повідомлення – частина “інформаційної агресії”, яку Росія застосовує разом із бомбами та снарядами.

“Заяви російської пропаганди щодо сотень і тисяч полонених – це дезінформація, яка нічим не підтверджена. Або, кажучи прямо, повна брехня”, – сказав речник ОТУ “Таврія”.

Він додав, що у полон до українських військ також потрапили й російські військові.

Що пише NYT

NYT цитує думку західних чиновників про те, що виведення українських військ було погано спланованим і “хаотичним”.

Посилаючись на інтервʼю з солдатами, видання пише, що українські війська були не готові до того, як швидко розгорнулося російське просування в Авдіївці минулого тижня.

Україна намагалася виграти час для відступу регулярних піхотних сил, використовуючи для прикриття сили спецоперації та елітну Третю окрему десантно-штурмову бригаду. Але підрозділи не змогли уповільнити просування росіян та вивести кожного українського солдата.

“Хаотичний відступ не є неминучим. Відвести війська без значних втрат складно, але можливо, якщо це робити в свідомій, неквапливій операції, вважають американські стратеги”, – пише видання.

На їхню думку, Україна надто довго чекала, щоб почати відступ в Авдіївці.

памʼятник

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES Підпис до фото, Радянський пам’ятник загиблому воїну біля зруйнованих будинків у Новоселівці Першій біля Авдіївки

Військові, з якими говорили журналісти NYT, також сказали, що причиною хаотичного відступу також стали проблеми зі зв’язком.

Співрозмовники NYT припустили, що деякі підрозділи відступили раніше, ніж інші дізнались про відступ. Це поставило залишені частини під загрозу оточення росіянами.

Що кажуть українські військові

Водночас в інтервʼю BBC Україна заступник командира Третьої окремої штурмової бригади Родіон Кудряшов назвав вихід з оперативного оточення “одним із найкращих маневрів у військовому мистецтві”.

Бригаду направили під Авдіївку на останньому етапі, коли українські сили потребували негайного підкріплення, в тому числі допомоги при можливому відході.

Кудряшов пояснив, у яких важких умовах відбувася відступ: співвідношення сил з противником було один до 11, боєприпасів бракувало, росіяни скидали керовані авіабомби, які спалювали все навколо.

“В деяких випадках бійці 3-ї бригади вели бої на 360 градусів”, – розповів військовий.

Проте, за його словами, росіяни не змогли замкнути кільце, хоча фактично оточили деякі з українських підрозділів.

Попри важкий відступ, Кудряшов вважає його вдалим.

“За рахунок вдалого планування, якостей військових, ми не дали замкнути кільце і розкривали ті кільця, які росіяни створювали всередині міста”, – сказав він BBC Україна.

У суботу, 17 лютого, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський оголосив про виведення українських військ з Авдіївки, аби “уникнути оточення та задля збереження життя і здоровʼя військовослужбовців”.

Того ж дня командувач угрупування ЗСУ “Таврія” Олександр Тарнавський заявив, що на завершальному етапі операції, “під тиском переважаючих сил противника”, кілька українських військовослужбовців потрапили в полон.

Пізніше з’явилися докази можливих воєнних злочинів, скоєних росіянами. Родичі шести загиблих бійців, знайдених після захоплення міста, кажуть, що їх вбили після здачі в полон.

У розмові з BBC декілька українських військових, які відступали з Авдіївки, згадували, що прохання бійців про відступ командування відкидало, поки ті не опинилися в російському оточенні. Коли ж наказ нарешті надійшов, було пізно – військові опинилися в оточенні.

Останні новини