12.6 C
Kyiv

Ізраїль звільнив 71 палестинця, яких затримали у Газі

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Ізраїль звільнив 71 палестинця, затриманих під час операції в Газі, у тому числі 19 жінок. Вони були випущені через контрольно-пропускний пункт «Керем-Шалом». Причини цього рішення не надаються.

У жовтні 2023 року ісламістське угруповання ХАМАС здійснило напад на Ізраїль, прорвавшись на його територію та завдаючи ракетних ударів, що призвели до масових втрат серед мирного населення. Під час цього конфлікту близько 1200 осіб загинули, а ще 240 були викрадені.

У листопаді того ж року під час перемир’я було повернуто 110 заручників. Згідно зі звітом речниці Сил оборони Ізраїлю Маші Міхельсон, ХАМАС залишав у Газі 136 осіб як заручників.

На початку лютого 2024 року Глава ізраїльської спецслужби Моссад Давид Барнеа представив план з дев’яти пунктів щодо можливої угоди про звільнення заручників. Цей план передбачає звільнення всіх 136 утримуваних осіб у кілька етапів.

Тим часом, кількість палестинських ув’язнених, які можуть бути звільнені з ізраїльських в’язниць, ще не визначена. Ізраїль готовий відпустити значну кількість осіб, але залишає в ув’язненні осіб, відповідальних за серйозні злочини, у той час як ХАМАС настоює на звільненні “кваліфікованих” ув’язнених.

Останні новини