15.4 C
Kyiv

Європейський союз затвердив перший законопроєкт щодо протидії насильству проти жінок

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У вівторок у Європейському союзі було досягнуто угоду між країнами-членами та їхніми законодавцями щодо першого проєкту правил блоку, спрямованих на протидію насильству щодо жінок. Про це повідомили представники Європейського парламенту та офіційні особи.

Згідно з законопроєктом, його метою є захист жінок у 27 країнах ЄС від насильства, такого як насильство за ознакою статі, примусові шлюби, каліцтво жіночих статевих органів та кібернасильство.

Європейська комісія вперше висунула цей проєкт на розгляд ще 8 березня 2022 року.

“Це є чітким сигналом для всього ЄС, що ми серйозно ставимося до проблеми насильства щодо жінок”, — заявила депутат Європейського парламенту Френсіс Фіцджеральд журналістам у Страсбурзі.

“Ця директива — результат багаторічних зусиль, що на них просили жінки та дівчата в усьому ЄС протягом понад 30 років”, — додала інша законодавча особа, Евін Інчір зі Швеції.

“Вперше в історії ми визначаємо кримінальну відповідальність за широко поширені форми кібернасильства, такі як неправомірний обмін інтимними зображеннями”, — зауважила Віра Йоурова, віцепрезидент Європейської комісії з цінностей та прозорості.

Зазначається, що законопроєкт передбачає криміналізацію дій, таких як кіберпереслідування та кіберрозпалювання ненависті чи насильства в країнах ЄС.

Проте документ не містить загальноприйнятого визначення поняття “зґвалтування”, що стало одним із найбільш суперечливих пунктів у переговорах політиків.

“Незважаючи на відсутність конкретного визначення зґвалтування у тексті, країни-члени будуть працювати над підвищенням усвідомлення про те, що статеві стосунки без згоди є кримінальним правопорушенням”, — йдеться у повідомленні.

Європарламент разом із щонайменше десятком країн ЄС, включаючи Бельгію, Грецію та Італію, пропонували включити визначення зґвалтування у текст документа.

Однак деякі інші країни, зокрема Франція, Німеччина та Угорщина, виступили проти цього, стверджуючи, що органи ЄС не мають повноважень у цьому питанні.

За останніми оцінками організації ООН, яка займається розширенням прав та можливостей жінок, для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться приблизно 300 років.

Останні новини