11.5 C
Kyiv

Хто є Такер Карлсон і чому Володимир Путін вирішив дати йому інтерв’ю?

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Контроверсійний американський журналіст і телеведучий Такер Карлсон, якого нещодавно помітили у столиці Росії, провів інтерв’ю з Володимиром Путіним.

Цю інформацію підтвердив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Це стало першим особистим інтерв’ю Путіна з журналістом з Заходу з часу російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

За словами Карлсона, інтерв’ю буде показане у нередагованому вигляді на його сайті Tucker Carlson Network, а пізніше в соціальній мережі X, де у журналіста є значна аудиторія.

Карлсон висловив подяку власнику мережі X Ілону Маску за обіцянку не блокувати інтерв’ю. Він також заявив, що очікує спроб цензури з боку західних урядів. “Брати такі ризики, звісно, не легко”, – зауважив журналіст.

Карлсон неодноразово висловлював своє співчуття Путіну. Його політичні погляди знаходять відгук серед багатьох консервативно налаштованих американців, які не задовольнені значною американською підтримкою України.

Незадовго до російського вторгнення Карлсон висловив думку, що “ненависть до Путіна стала головною метою зовнішньої політики Америки” і закликав своїх глядачів замислитися, чому це сталося.

“Чи коли-небудь називав Путін мене расистом? Чи погрожував він звільнити мене за незгоду з ним?” – запитав журналіст.

Коли російські війська почали концентруватись на кордоні з Україною, Карлсон відповів: “Це справедливі запитання, і відповідь на них: ні. Володимир Путін нічого подібного не робив”.

Після вторгнення Росії в Україну, він змінив свою позицію, заявивши під час одного з ефірів: “Володимир Путін розпочав цю війну… Він відповідальний за те, що ми бачимо сьогодні в Україні”.

Однак Карлсон відкрито виявляє свою антипатію до президента України Зеленського, називаючи його диктатором та висловлюючись про нього дуже негативно.

Він звинуватив американські ЗМІ в “корупції”, за те, що вони не прагнуть спілкуватися з Путіним, і замість цього готові публікувати інтерв’ю з Володимиром Зеленським, які він охарактеризував як “підлесливі бесіди”, що втягують США у конфлікт у Східній Європі.

“Це не журналістика, а державна пропаганда”, – заперечував Карлсон.

Головна телеведуча міжнародних новин CNN Крістіан Аманпур вважає ці заяви Карлсона абсурдними. “Це абсурд – ми постійно просимо про інтерв’ю (з Путіним), ми це робимо вже багато років”, – цитує її британська Daily Telegraph.

Стів Розенберг, редактор ВВС з питань Росії, підтверджує, що ВВС за останні 18 місяців направляла запити до Кремля на отримання інтерв’ю, але безуспішно.

За словами Карлсона, організація його інтерв’ю з Путіним тривала кілька місяців, і він робить це виключно для того, щоб американці могли отримати різні точки зору.

“Ми тут не через любов до Володимира Путіна, ми тут через нашу любов до Сполучених Штатів і бажання залишатися успішними і вільними”, – відзначив Карлсон під час перебування в Москві.

“Ми не закликаємо вас погоджуватися з тим, що Путін може сказати у цьому інтерв’ю, але ми закликаємо вас його подивитися”, – зауважив він. “Ви повинні знати якнайбільше, і тоді, як вільний громадянин, а не раб, ви зможете вирішувати самі”.

За словами Карлсона, в Україні триває війна, яка змінює світ, проте американці знають про неї занадто мало.

Також Карлсон додав, що просив інтерв’ю із Володимиром Зеленським.

Інформація про Такера Карлсона: На вершину популярності в США Такер Карлсон злетів, ставши надзвичайно впливовою фігурою телеканалу Fox News. З 2016 по 2023 рік він веде вечірнє політичне телешоу “Tucker Carlson Tonight”, аудиторія якого часом перевищувала 5 мільйонів глядачів.

Проте його кар’єра на цьому каналі, який традиційно підтримує республіканську позицію, закінчилася досить несподівано.

Уранці 24 квітня 2023 року Такера Карлсона звільнили з Fox News. Такий розвиток подій виявився для нього несподіваним, оскільки напередодні він обіцяв своїм глядачам вийти в ефір того самого вечора.

Офіційну причину звільнення не оголосили, але американські ЗМІ повідомили, що рішення голови корпорації Руперта Мердока спонукало позов, що був поданий у зв’язку з репортажем Карлсона про захоплення Капітолію прихильниками Дональда Трампа 6 січня 2021 року та поширення у ефірі недостовірних тверджень Трампа щодо фальсифікації результатів виборів 2020 року.

Карлсон покинув Fox News через шість днів після того, як Fox Corp., яка володіє каналом, згодилася у позасудовому порядку виплатити 787,5 мільйонів доларів фірмі-виробнику машин і програмного забезпечення для голосування Dominion Voting Systems.

Ця компанія подала позов проти Fox Corp., звинувачуючи канал у поширенні недостовірних заяв Трампа та його прихильників про фальсифікацію результатів президентських виборів 2020 року, включаючи звинувачення у втручанні машин для голосування.

Незважаючи на звільнення з Fox, популярність Такера Карлсона не зменшилася: у соціальній мережі X він і далі має величезну аудиторію вдячних прихильників з ультраправими поглядами та прихильників теорій змови.

54-річний Такер Карлсон і надалі підтримує Дональда Трампа, виступає за різке скорочення нелегальної міграції в США, за збереження права на володіння зброєю, скептично ставиться до проблеми глобальних кліматичних змін, руху Black Lives Matter, гендерної ідеології та деяких інших ліберальних ідей.

Він не вагається висловлювати конспіративні теорії, в тому числі заявляв, що уряд США має космічний корабель інопланетян, повторював вигадки російської влади про американські лабораторії з виробництва біологічної зброї в Україні, стверджував, що Каховську ГЕС зруйнували українці, і звинувачував Вашингтон у причетності до підриву газопроводу “Північний потік”.

Російські державні ЗМІ регулярно висвітлюють Такера Карлсона як журналіста, який “говорить правду”, і часто його цитують. Агентство медіааналітики “Шмаков.Медіа” підрахувало, що за останній тиждень російські державні ЗМІ та z-канали згадували Карлсона приблизно 2050 разів.

Карлсон часто повторює російські наративи та фейки. Наприклад, у листопаді він поширював фейк про нібито заборону в Україні православної церкви і переслідування християн – так він неправдиво інтерпретував ініціативу ухвалення в парламенті закону щодо заборони діяльності в Україні церков з центром управління у Москві.

Проте він не згадував, що закон не забороняє конкретно УПЦ МП, що його навіть ще не ухвалили, і що в Україні є інші православні церкви.

Оглядачі пояснюють такі дії журналіста роботою американських лобістів, яких найняли представники Російської православної церкви.

Серед відомих політиків, у яких він брав інтерв’ю останнім часом, – прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і Хав’єр Мілей, який став новим президентом Аргентини.

Такер Карлсон став першим західним журналістом, який узяв інтерв’ю у Путіна після початку повномасштабної російської агресії проти України.

Реакція України

Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України у період з 2021 по 2023 рік, висловила занепокоєння щодо інтерв’ю відомого американського журналіста з Володимиром Путіним. Вона зазначила, що російське інформаційне середовище вітає це інтерв’ю, але такі демократичні практики можуть загрожувати демократичним цінностям.

“Інтерв’ю Путіна будь-кому за межами РФ – це визнання його статусу та відкриття скрині Пандори… Єдине інтерв’ю, яке в цій ситуації безпечне, – це допит у Гаазі”, – написала вона.

Таке погляд поділяє і Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя, який зазначив у своєму телеграм-повідомленні: “Американський аналог Соловйова, Скабєєвої та Шарія – Такер Карлсон бере інтерв’ю у Путіна”. Він також нагадав, що Карлсон не є першим американцем, який бере участь в інтерв’ю з Путіним, вказавши на Олівера Стоуна, оскароносного режисера, який раніше здійснював подібні інтерв’ю у вигляді фільму.

Останні новини