13.2 C
Kyiv

Росія залишається в центрі спроб підірвати глобальну фінансову систему

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Москва розглядає можливість підриву глобальної фінансової системи, орієнтованої на долар, у спробі зменшити вплив цієї світової резервної валюти. За інформацією The Washington Post, за останні два роки Кремль провів кілька нарад, обговорюючи стратегії, спрямовані на підірвання домінування долара як ключової валюти у світовому фінансовому просторі. Цю інформацію публікація отримала від європейських розвідників, які отримали доступ до документів Ради безпеки Росії.

Однією з головних цілей є руйнування глобальної фінансової системи, сформованої після Другої світової війни, і послаблення впливу, який ця система надає Сполученим Штатам. За словами джерел, Кремль визначив створення нового світового порядку як стратегічне завдання.

“Одним із найважливіших завдань є створення нового світового порядку. Західні країни на чолі зі Сполученими Штатами намагаються нав’язати свою власну структуру, засновану на їхньому домінуванні”, – йдеться в документі, що датований 3 квітня 2023 року.

Інший документ, підписаний секретарем Радбезу Миколою Патрушевим, висловлює необхідність розширення співпраці між Росією та Китаєм в області штучного інтелекту, кібербезпеки та інтернету. В цьому контексті розглядається можливість створення нової фінансової системи та євразійської цифрової валюти на базі альтернативних платіжних систем, зокрема, застосування технології блокчейн. Однією з вказаних цілей є обхід домінування Заходу у глобальних фінансових операціях.

Останні новини