11.5 C
Kyiv

В ЄС введуть нові правила щодо готівки та предметів розкоші

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Ліміт на готівкові платежі у ЄС встановлено на рівні 10 тисяч євро, і торговці предметами розкоші зобов’язані проводити перевірку клієнтів. Рада ЄС та парламент повідомили про фіналізацію угоди щодо нового пакету заходів з боротьби з відмиванням грошей. Відтепер на території ЄС встановлено максимальний ліміт для готівкових платежів у розмірі 10 000 євро, а країни-члени мають можливість знижувати цю межу за бажанням. Особи, які вчиняють операції з готівкою від 3 000 до 10 000 євро, повинні бути ідентифіковані та підтверджені.

Згідно із попередньою угодою, суб’єкти фінансового моніторингу мають визначати осіб, які регулярно здійснюють операції з готівкою у зазначеному діапазоні сум, тобто від 3 000 до 10 000 євро. Зобов’язані також проводити ідентифікацію та підтвердження особи клієнтів торговців предметами розкоші та продавців криптовалют.

Нова угода розширює перелік суб’єктів фінансового моніторингу, включаючи постачальників послуг криптоактивів (CASP). Вони повинні проводити комплексну перевірку клієнтів при здійсненні транзакцій на суму 1000 євро і більше. Також вводяться заходи зниження ризиків, пов’язаних з транзакціями з автономними гаманцями.

Під новими правилами, обов’язки з комплексної перевірки клієнтів та звітності розширюються на торговців предметами розкоші, такими як дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювеліри, годинникарі, а також продавців розкішних автомобілів, літаків, яхт та предметів культурного призначення. Нова угода також визнає футбольний сектор як об’єкт високого ризику та розширює список обов’язкових осіб на професійні футбольні клуби та агентів.

Очікується, що закон буде офіційно схвалений Європейським парламентом та країнами ЄС.

Останні новини