13.2 C
Kyiv

Росія вперше застосувала чотирьохтонну протикорабельну ракету в ударі проти України

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Уперше в історії, країна-агресор Росія використала протикорабельну ракету П-35 (3М44 Прогрес) для атак на Україну. Вага ракети становить чотири тонни, і вона була вперше прийнята на озброєння в 1962 році, вже тоді вважаючись застарілою. Експерти висловлюють думку, що використання цієї ракети схоже більше на намагання нанести який-небудь удар без особливого вибору засобів.

Ракета має довжину 10 метрів, і ймовірно, її збили на південному напрямку. Навіть при складних умовах визначити саму ракету П-35 може бути важко, але вона має характерні крила, що дозволяє ідентифікувати її.  Підтверджено, що саме ця ракета була використана. Незважаючи на свій вік, П-35 все ще залишається на озброєнні Росії і є частиною берегового ракетного комплексу “Редут”. На 2021 рік їх було оцінено на 8 пускових.

Також відомо, що ця ракета може використовуватися в комплексі “Утес”, відомому також як “Об’єкт-100”. Це підземне спорудження, розташоване в районі Балаклави на тимчасово окупованому Криму. Ракети знаходяться під землею і піднімаються тільки перед запуском.

Ракета має дальність до 300 км (за деякими джерелами до 460 км), швидкість до 1800 км/год (за іншими джерелами 2200 км/год), і розмір бойової частини до 930 кг (ФКБЧ 4Г48).

Нагадаємо, що для збиття ворожих повітряних цілей українська протиповітряна оборона використовує переобладнані радянські ракетні комплекси Бук-М1, адаптовані під американські ракети.

Раніше також повідомлялося, що українські сили активно знищують ворожу військову техніку, а математичні розрахунки свідчать про те, що до певного року у росіян закінчаться всі танки.

Останні новини