13.2 C
Kyiv

Понад 30 країн готові укладати з Україною безпекові угоди за аналогією із британською, заявив Шмигаль

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль оголосив, що після успішного підписання безпекового договору з Великою Британією розпочинаються підготовка до укладання аналогічних угод з іншими країнами. Цей процес стосується приблизно 30 держав, серед яких визначаються члени G7.

Шмигаль зазначив, що наразі ведуться активні перемовини з потенційними партнерами: “Це 30 країн, які підтримали декларацію лідерів G7, виголошену на Вільнюському саміті НАТО. Країни G7 також входять до цього пулу партнерів, які планують приєднатися та підписати схожі угоди”.

Крім того, Шмигаль наголосив, що інші традиційні партнери України також висловили намір укладати угоди про гарантії безпеки. Підписання подібних документів від цих країн очікується у найближчому майбутньому.

“Наші друзі готові вступити в партнерство з Україною, несмотря на російську агресію. Угода з Великою Британією визначає перший крок, і ми очікуємо подібних історичних моментів в найближчий час”, – додав прем’єр-міністр.

Нагадаємо, що 12 січня президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали історичну угоду щодо гарантій безпеки, яка залишається активною до моменту вступу України в НАТО. Згодом Зеленський розкрив деталі цієї угоди, підкресливши, що вона є першою двосторонньою угодою, що реалізує базові принципи “Великої сімки” щодо захисту та зміцнення безпеки України.

Останні новини