15.4 C
Kyiv

Можливість заснування спеціальних судів для ветеранів із ПТСР вивчається в Україні

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У розробці проекту юристи націлюються на вирішення проблем, пов’язаних із кримінальними справами, що стосуються ветеранів. Мета проєкту полягає в забезпеченні справедливості під час судочинства відносно ветеранів під час воєнного стану та поза ним.

Фахівці вивчають можливість впровадження в Україні спеціалізованих судів для розгляду справ ветеранів або створення окремої процедури в рамках існуючих судів. Мета такої ініціативи – вдосконалити розгляд справ ветеранів, які можуть вчинити правопорушення внаслідок пережитого на війні травматичного досвіду. Зазначається, що ця ідея бере свій початок від успішного досвіду в США.

Основна концепція передбачає виявлення кореневих причин неправомірної поведінки ветеранів і надання їм допомоги у подоланні передумов вчинення злочину. Цей підхід включає комплекс заходів, таких як психологічна реабілітація, менторська підтримка, соціальна та правова допомога, а також медичне обслуговування.

Експерти Громадської організації “Юридична сотня” звертають увагу на успішний американський досвід, де подібна програма функціонує з 2008 року. Психологи визначають курс дій, а справи ветеранів передаються до спеціалізованих судів, якщо причиною їхньої поведінки є воєнні психотравми.

Відзначається, що програма може тривати від кількох місяців до більше року, залежно від конкретного випадку. Якщо ветеран успішно пройшов програму, його звільняють від кримінальної відповідальності або значно зменшують термін ув’язнення. В іншому випадку справа повертається на розгляд звичайних судів.

Голова правління “Юридичної сотні” Леся Кляровська, яка має досвід практики в американських судах у справах ветеранів, підкреслює, що така система спрямована на комплексну реабілітацію, реінтеграцію та соціалізацію ветеранів.

Юристи наголошують на необхідності впровадження подібної системи в Україні, де кількість ветеранів зростає, а існуючі судові механізми виявляються недостатньо ефективними для успішної реінтеграції військових у цивільне життя.

Останні новини