22.8 C
Kyiv

Остін повертається до Ізраїлю з більш жорстким посланням та засвоєними уроками

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Міністр оборони США підкреслив як підтримку адміністрації Байдена Ізраїлю, так і стурбованість зростанням кількості жертв серед палестинців. Після трьох років перебування в Пентагоні “тихою людиною” президента Байдена міністр оборони Ллойд Остін III зійшов з літака в аеропорту імені Бен-Гуріона в Тель-Авіві в понеділок і опинився в центрі уваги.

Це був його другий візит до регіону після того, як Ізраїль розпочав війну в Газі у відповідь на терористичну атаку під проводом ХАМАС 7 жовтня. Під час зустрічей і розмов з ізраїльськими офіційними особами Остін підкреслив як підтримку Ізраїлю з боку адміністрації Байдена, так і стурбованість зростанням кількості жертв серед палестинців.

Але його послання стало більш відвертим: Ізраїль, як нещодавно передбачив  Остін, може зазнати “стратегічної поразки”, яка зробить країну менш безпечною, якщо він не зробить більше для захисту цивільного населення.

Це попередження Остін добре підготував для того, щоб його зробити. Чотиризірковий генерал у відставці має багатий військовий досвід ведення бойових дій, в тому числі в умовах війни. Перші зусилля США були спрямовані проти талібів і повстанців в Афганістані в 2004 році. “Сплеск” військ в Іраку в 2007 році. Планування вирвати Мосул, Ірак, з рук Ісламської держави у 2016 році. Остін брав участь у всьому цьому.

У міру того, як адміністрація Байдена вирішує кризу в Газі, дуже закритий  Остін відіграє помітну роль, а також відкриває більше про себе.

“Знаєте, я дещо дізнався про громадянську війну під час моєї участі в бойових діях в Іраку і в кампанії з розгрому ІДІЛ”, – сказав він у своєму виступі на Форумі національної оборони імені Рейгана на початку цього місяця. “Урок полягає не в тому, що ви можете перемогти в громадянській війні, захищаючи цивільне населення. Урок полягає в тому, що ви можете перемогти в війні, лише захищаючи цивільне населення”.

Республіканці розкритикували міністра оборони за недостатню підтримку Ізраїлю. Наступного дня після промови сенатор Ліндсі Грем, республіканець з Південної Кароліни, сказав в програмі “Стан справ” на CNN, що пан Остін був “наївним”, додавши: “Я просто втратив усяку довіру до цього хлопця”.

Але критики ізраїльської кампанії бомбардувань кажуть, що це послання вже давно назріло, оскільки кількість загиблих в Газі наближається до 20 000, за даними тамтешніх чиновників від охорони здоров’я.

“Такий рівень вбивств і руйнувань серед цивільного населення, а також лють, яку він породжує, гарантує вербування бойовиків і підтримку опору серед майбутніх поколінь, як в Палестині, так і за її межами”, – сказав Деніел Леві, колишній ізраїльський учасник мирних переговорів, який зараз є президентом проекту “США/Близький Схід”. “Це проблема як для Ізраїлю, так і для США”.

Критика того, як Ізраїль веде війну, зросла в останні дні після того, як його військові заявили, що в п’ятницю солдати випадково вбили трьох ізраїльських заручників, які утримувалися в Газі. За словами військових, чоловіки тримали в руках імпровізований білий прапор, коли їх застрелили.

Під час свого попереднього візиту до Ізраїлю, через шість днів після нападу ХАМАС,  Остін попередив свого ізраїльського колегу Йоава Галланта і військового керівника країни, генерал-лейтенанта Герці Халеві, що велика кількість військ, яку вони зібрали на кордоні Гази, у поєднанні з повітряною кампанією, була надмірною.

Він сказав, що Ізраїль повинен створити гуманітарні коридори і встановити чіткі правила для захисту палестинського цивільного населення. Армія оборони Ізраїлю, за його словами, повинна провести цілеспрямовану високоточну повітряну кампанію з обмеженою кількістю сил спеціальних операцій на землі, щоб швидко реагувати на дані розвідки про місцезнаходження вищих лідерів ХАМАСу.

Через день, 14 жовтня, він оприлюднив своє попередження. У заяві Пентагону, що описує його телефонну розмову з  Галантом, а також в інших заявах про їхні телефонні розмови з того часу, Остін підняв питання про жертви серед цивільного населення.

Поради Остіна ґрунтуються як на успіхах, так і на невдачах американської армії, зокрема на тисячах жертв серед цивільного населення під час американських бомбардувань в Афганістані, Іраку та Сирії. Минулого року пан Остін наказав американським військовим посилити зусилля щодо запобігання загибелі цивільного населення під час бойових дій.

Він також закликав ізраїльських лідерів приділити першочергову увагу звільненню заручників, захоплених угрупуванням та іншими особами 7 жовтня, відправивши десятки американських сил спеціальних операцій для надання консультацій ізраїльським планувальникам і відправивши розвідувальні безпілотники MQ-9 Reaper літати над Газою в пошуках зачіпок про місцезнаходження бранців.

Від початку війни в Газі Ізраїль наполягає на тому, що намагається обмежити жертви серед цивільного населення в боротьбі з терористичним угрупуванням, яке вкоренилося серед населення.

Ізраїльські військові дещо скоротили свою наземну кампанію. Але вони не дослухалися до рекомендацій Остіна щодо використання переважно високоточних боєприпасів у супроводі цілеспрямованих рейдів спеціальних операцій, натомість продовжуючи бомбардувати Газу некерованими “німими бомбами”.

2 грудня Остін посилив тиск.

“У такій боротьбі центром тяжіння є цивільне населення, – сказав він на оборонному форумі. “І якщо ви штовхаєте його в обійми ворога, ви замінюєте тактичну перемогу на стратегічну поразку”.

Майже половина боєприпасів класу “повітря-земля”, які Ізраїль застосував у Газі, були некерованими, згідно з оцінкою американської розвідки, що, за словами представників Пентагону, може допомогти пояснити велику кількість жертв серед цивільного населення. Навіть високоточні боєприпаси, яким американські військові віддавали перевагу в своїх кампаніях в Іраку, Сирії та Афганістані, призводили до великих жертв серед цивільного населення. Некеровані боєприпаси становлять ще більшу загрозу для цивільного населення, кажуть аналітики.

У 1945 році Сполучені Штати і Великобританія застосували “глухі” бомби над Дрезденом, Німеччина, в результаті чого загинуло близько 25 000 людей. Але “військова доктрина еволюціонувала з часів Другої світової війни, і сьогодні переважною доктриною в густонаселених міських районах є нанесення високоточних ударів за допомогою розвідки, високоточних боєприпасів і сил спеціальних операцій”, – сказав в інтерв’ю генерал Марк А. Міллі, колишній голова Об’єднаного комітету начальників штабів, колишній голова Комітету начальників штабів США.

“Ви повинні діяти повільніше, з більшою точністю, і це займе більше часу і буде важче, але ви повинні це робити – ось чого намагається досягти Остін”, – сказав генерал Міллі. “Він солдат. Він має досвід участі в бойових діях. Він розуміє, що таке військовий інструмент і як ним користуватися”.

Представники Пентагону заявили, що це попередження буде домінувати на зустрічах міністра оборони в Тель-Авіві. Очікується, що пан Остін скаже пану Галланту, що Ізраїль повинен перейти до нової фази конфлікту.

У червні пан Остін дав пораду, яка залишилася без уваги під час війни України з Росією. Він та інші високопосадовці Пентагону закликали своїх українських колег сконцентрувати сили в контрнаступі в одному головному зусиллі, щоб прорвати російські лінії. Хоча Україна може втратити багато солдатів, сказав пан Остін, українські війська мали б більше шансів вийти до моря і прорвати російську оборону.

Але замість цього Україна розділила свої війська, відправивши частину на схід, а частину на інші фронти, в тому числі на південь. Контрнаступ провалився, і тепер американські та українські чиновники шукають нову стратегію для відродження Києва.

Пан Остін “однозначно мав рацію, з моєї точки зору”, – сказав в інтерв’ю адмірал Майк Маллен, який був головою Об’єднаного комітету начальників штабів за часів адміністрацій Джорджа Буша-молодшого і Барака Обами.

Під час перебування на посаді міністра оборони 70-річний  Остін тримався в тіні.

Вже більше року він не з’являвся на трибуні в залі для брифінгів Пентагону, щоб звернутися до ЗМІ, і, як відомо, іноді уникає репортерів, які подорожують з ним за кордон.

Під час таких поїздок він вважає за краще обідати наодинці у своєму готельному номері, коли у нього немає зустрічей з іноземними колегами.

Більшу частину свого перебування на посаді його затьмарював енергійний генерал Міллі, термін повноважень якого на посаді голови Об’єднаного комітету начальників штабів закінчився 1 жовтня. Тепер пан Остін працює в команді з генералом Чарльзом Брауном-молодшим, який, як пожартував один високопосадовець, можливо, є єдиною людиною в Пентагоні, більш стриманою, ніж пан Остін.

Каденція пана Остіна характеризується його здатністю впоратися з низкою кризових ситуацій у сфері національної безпеки (пандемія коронавірусу, хаотичне виведення військ з Афганістану, Росія та Україна, блокування сенатором Томмі Тубервілем сотень військових номінацій). Як перший темношкірий чоловік, який очолив Пентагон, пан Остін також зіткнувся з потоком критики з боку протрампівських республіканців, які стверджують, що очолюваний ним Пентагон став занадто “прокинутим”.

Він рідко захищається від політичних критиків, і фактично залишив генералу Міллі право відповідати, коли конгресмен-республіканець поскаржився на те, що Міністерство оборони викладає критичну расову теорію.

Замість цього, за лаштунками, пан Остін наполягав на своєму.

Коли Верховний суд скасував рішення у справі Роу проти Вейда, він запровадив політику надання оплачуваної відпустки і відшкодування витрат на проїзд для військовослужбовців, які потребують лікування репродуктивного здоров’я, в тому числі абортів. Він увійшов в історію морської піхоти, яка ніколи раніше не мала чорношкірого чотиризіркового генерала, коли рекомендував пану Байдену призначити генерала Майкла Е. Ленглі на посаду голови Африканського командування – чотиризіркового генерала.

Коли Росія вторглася в Україну в 2022 році, він швидко зібрав контактну групу з керівників оборонних відомств з понад 40 країн, які зустрічаються щомісяця, щоб вирішити питання військової допомоги і підтримки Києва.

А коли адміністрація Байдена намагалася повернути Філіппіни з обіймів Китаю, саме пан Остін у липні 2021 року доставив те, чого відчайдушно прагнув президент Родріго Дутерте – вакцини проти Covid.

За словами помічників, пан Остін прийшов на зустріч з паном Дутерте і почав розповідати про те, як його батько служив на Філіппінах під час Другої світової війни. Наприкінці зустрічі пан Дутерте заявив, що відновить важливий пакт, який регулює присутність американських військ у цій країні Південно-Східної Азії.

Зараз, у зв’язку з кризою в Газі, пан Остін намагається відвести Ізраїль від того, що Пентагон вважає межею.

На початку конфлікту, за словами високопоставленого чиновника Міністерства оборони, ізраїльтяни говорили про знищення ХАМАС таким чином, що, на думку чиновників Пентагону, це призвело б до великих жертв серед цивільного населення. Чиновниця говорила на умовах анонімності, оскільки не мала права виступати публічно.

Під час свого візиту до Ізраїлю в жовтні пан Остін закликав військових не поспішати. “Це час для рішучості, а не для помсти”, – сказав пан Остін на прес-конференції, на якій був присутній міністр оборони Ізраїлю пан Галлант. Пан Остін розповів про битву за звільнення Мосула і про свій досвід ведення бойових дій в складних міських умовах, сказав чиновник, додавши, що міністр оборони говорив про те, що ізраїльські війська воюють “правильним шляхом”.

Що ще важливіше, пан Остін стурбований тим, що ізраїльська кампанія бомбардувань підштовхує все більше палестинців до екстремізму.

Передаючи це послання ізраїльським офіційним особам цього тижня, пан Остін “розмовляє з ними не на моральному, а на дуже практичному рівні”, – сказав в інтерв’ю сенатор Джек Рід, демократ від штату Род-Айленд, який очолює комітет з питань збройних сил. Він каже: “Якщо ви хочете просто накинутися на них, то це дасть вам трохи часу, але не принесе вам перемоги”. “

Генерал Джозеф Л. Вотел, який змінив пана Остіна на чолі Центрального командування під час кампанії проти Ісламської держави, сказав, що пан Остін на власному досвіді переконався у важливості мінімізації жертв серед цивільного населення.

“Президент Карзай раз за разом викликав нас на килим, і врешті-решт нам довелося повністю змінити наш спосіб дій”, – сказав генерал Вотел, маючи на увазі колишнього афганського лідера Хаміда Карзая. “Зрештою, ми перейшли від спроб зайти прямо в будинки людей до того, щоб просто оточити їх і покликати людей назовні”.

Пан Остін, за словами генерала Вотела, знає, що для МССБ “ніколи не пізно змінитися”.

Останні новини