15.4 C
Kyiv

Україна втрачає 3 тисячі геніїв на рік: дані ЮНІСЕФ

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Дефіцит йоду в харчуванні українських дітей призводить до загальної втрати півмільйона одиниць IQ щорічно, що еквівалентно сумарному IQ 3 тисяч геніїв, за даними ЮНІСЕФ.

Понад 80% дітей в Україні стикаються з йододефіцитом, що призводить до проблем із навчанням. Діти виявляють швидку втомлюваність, важко концентрують увагу та засвоюють інформацію, а також мають труднощі у навчанні новим навичкам. Дослідження підтверджують, що загальна втрата IQ в Україні через йододефіцит досягає 462 700 одиниць щорічно, що еквівалентно втраті інтелектуального потенціалу 3 тисяч геніїв. Це призводить до великих втрат для національного інтелектуального розвитку.

Негативні наслідки йододефіциту також мають конкретний економічний вплив, згідно з ЮНІСЕФ – втрати від зменшення продуктивності та інтелекту через йододефіцит складають 44 мільйони доларів на рік.

Дефіцит йоду впливає на інтелект дитини ще в утробі матері. Навіть невеликий йододефіцит ускладнює передачу генотипу, і навіть якщо батьки розумні, при дефіциті йоду під час вагітності генетичний потенціал може не виявити себе повністю у майбутньому. Якщо у харчуванні майбутньої матері гострий дефіцит йоду, це може призвести до народження дитини з затримкою у психічному і фізичному розвитку, включаючи серйозні вади до кретинізму.

Останні новини