9.8 C
Kyiv

Чому Україна скептично ставиться до бразильсько-китайського проєкту

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Дипломатичний “мирний” план, що представлений як бразильсько-китайський проєкт, схоже, є результатом переважно китайської ініціативи. Таку думку висловив український посол в Бразилії Андрій Мельник у своєму інтерв’ю.

За його словами, Бразилія зробила лише незначний внесок у цей документ, і українське керівництво занепокоєне відсутністю ключових принципів у його змісті.

Андрій Мельник зазначає, що не хотів би робити припущення стосовно реального внеску Бразилії в цей мирний план. Однак, під час зустрічі з керівником одного з найбільших місцевих think tanks, він почув, що бразильський вклад у текст документу був не більше 20%. Посол також зауважив, що у Бразилії відсутня ейфорія щодо цього документа, і суспільство загалом налаштоване досить скептично стосовно співпраці з Пекіном у цьому напрямі.

Особливе занепокоєння України викликає те, що з останньої редакції документа зник пункт про недоторканність кордонів. Мельник наголосив, що такий підхід створює виклики для України, особливо враховуючи військову агресію Росії та її зазіхання на українську територіальну цілісність.

«Це дуже розчаровує», – зазначив посол, підкреслюючи, що ця тема неодноразово обговорювалася з бразильськими топдипломатами. Проте їхня відповідь була такою: оскільки територіальна цілісність є самоочевидною, немає потреби її постійно згадувати. Мельник висловив незгоду з цим аргументом, називаючи його слабким і недостатньо переконливим.

Ще більший подив у українського дипломата викликає той факт, що Бразилія, яка сама стала п’ятою за розміром державою світу завдяки міжнародним угодам та міжнародному праву, сьогодні підтримує російські безпекові інтереси. Мельник нагадав про видатного бразильського дипломата Жозе да Сільва Параньоса, який на початку ХХ століття вирішив усі територіальні суперечки Бразилії, створивши її сучасні кордони.

На думку Мельника, без прямого діалогу між Україною та Бразилією будь-які спроби мирного посередництва з боку Бразилії не матимуть успіху. Український посол відзначив, що намагання налагодити регулярний контакт між лідерами України та Бразилії залишаються безрезультатними. Без довіри на найвищому рівні будь-які мирні ініціативи ризикують залишитися лише на папері.

Останні новини