17 C
Kyiv

Іран змінив стратегію у відповідь на загострення конфлікту з Ізраїлем

У ЦЕНТРІ УВАГИ

В умовах зростаючої напруженості на Близькому Сході Іран вирішив вдатися до агресивних дій проти Ізраїлю, вважаючи, що раніше стримана політика Тегерана може бути сприйнята як «слабкість». Це повідомлення було опубліковане в статті New York Times, де журналісти посилаються на джерела серед іранських чиновників.

Командири Корпусу вартових ісламської революції переконали верховного лідера Ірану Хаменеї, що ракетний удар – це єдино можлива відповідь після атаки Ізраїлю на «Хезболлу».

Вони дійшли висновку, що потрібно почати якнайшвидше стримування Ізраїлю, щоб переломити або, принаймні, уповільнити його напад на «Хезболлу».

«Іранці також хотіли відновити довіру членів своєї «осі опору» і повернути назад будь-яке уявлення про те, що Іран або його регіональні союзники слабкі», – пише газета.

В Ірані «підрахували, що вартість бездіяльності переважує ризики вжиття заходів проти Ізраїлю». Одним із прихильників такої точки зору газета називає міністра закордонних справ Аббаса Арагчі.

«Пан Арагчі сказав іншим чиновникам, що західні країни обдурили Іран, коли вони попросили його проявити стриманість і дозволити переговори про припинення вогню в Газі, заявили три чиновники», – пише видання.

Водночас президент Ірану Пезешкіян «у приватному порядку закликав до обережності, попереджаючи, що Ізраїль намагається втягнути Іран у ширший конфлікт». Також напередодні удару він публічно закликав в ООН до розрядки на Близькому Сході.

Але «іранські консерватори напали на президента й уряд під час жорсткої кампанії в соціальних мережах та іранських ЗМІ, заявивши, що його заклики рівносильні державній зраді».

Останні новини