21.5 C
Kyiv

Путін – головний лобіст розширення ЄС

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Російський диктатор Володимир Путін несподівано став ключовою фігурою у процесі розширення Європейського Союзу. Про це заявив прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович в інтерв’ю Bloomberg. Він зазначив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну підштовхнуло все більше країн до вступу в ЄС, створивши нові політичні реалії в Європі.

«За останні два з половиною роки ми побачили стратегічне зрушення у європейських столицях, які стали більш відкритими для розширення. Я вважаю, що Володимир Путін найбільше сприяв цьому процесу», – наголосив Пленкович.

Ця заява відображає зміну позицій багатьох європейських країн щодо питання розширення блоку. У червні 2024 року ЄС погодився розпочати переговори про членство з Україною та Молдовою, що стало значним кроком на шляху до їхньої інтеграції в європейську спільноту. Також у цьому році лідери ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Боснією та Герцеговиною, прагнучи зменшити вплив Росії на Балканах.

Наразі ще п’ять країн Західних Балкан перебувають на різних етапах процесу вступу до ЄС. За словами Пленковича, найближчі п’ять років, особливо під час роботи нової Єврокомісії, будуть вирішальними для цих країн. ЄС готовий підтримати прогрес кожної з них, щоб вони змогли виконати необхідні критерії для вступу.

Зростання впливу Росії на країни Балканського регіону стало одним із факторів, що активізували розширення ЄС, оскільки союз прагне зміцнити свою присутність і захистити демократичні цінності на сході та південному сході континенту.

Таким чином, російська агресія проти України, яку Путін ініціював із наміром послабити Європу, мала зворотний ефект, лише посиливши європейську єдність і підштовхнувши країни до більш тісної співпраці з ЄС.

Останні новини