15 C
Kyiv

Вибори в Австрії: Чи стане новим “Орбаном” Герберт Кікль і які наслідки це матиме для України?

У ЦЕНТРІ УВАГИ

29 вересня в Австрії відбудуться вибори до Національної ради, нижньої палати парламенту, на яких проросійська ультраправова Австрійська партія свободи (FPÖ) на чолі з Гербертом Кіклем має шанси на успіх. Це викликає побоювання в Україні та інших країнах Європи, адже зміна влади в Австрії може мати серйозні наслідки для геополітичної ситуації в регіоні.

Його погляди на майбутнє ЄС, міграцію та війну в Україні так схожі з ідеями прем’єр-міністра Угорщини, що його навіть називають “новим Орбаном”. Успіх на виборах не гарантує приходу Кікля до влади, але якщо це трапиться, Європі та Україні доведеться мати справу не з одним, а з “двома Орбанами”.

55-річний лідер австрійських ультраправих Герберт Кікль, партія якого очолює передвиборчі опитування, не залишає сумнівів у своєму політичному ідеалові, зазначає BBC.

“Для мене прикладом є Угорщина”, — неодноразово заявляв виборцям Кікль, котрий входить до коаліції націоналістів та євроскептиків “Патріоти за Європу” в Європарламенті. Натхненником її став прем’єр Угорщини Віктор Орбан.

Австрійська партія свободи (FPÖ) — не єдина політична сила в Австрії, яка симпатизує Росії, утім, її вважають найбільш прокремлівською з усіх.

Кікль обіцяє поставити хрест і на амбіціях України вступити до Євросоюзу. Він заявляє про “загрозу європейському сільському господарству” і обіцяє блокувати продовження переговорів з Києвом.

Опитування, які провели незадовго до виборів, прогнозують, що Австрійська партія свободи (FPÖ) отримає 27%, панівна консервативна Австрійська народна партія (ÖVP) канцлера Карла Нехаммера набере 25%, Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) прийде третьою.

У 2019 році в Австрії розгорівся скандал, відомий як “Ібіца-гейт”. На відеозаписі з прихованої камери на віллі на іспанському острові Ібіца тодішній віцеканцлер і лідер FPÖ Гайнц-Крістіан Штрахе перед парламентськими виборами 2017 року обіцяє ймовірній “племінниці російського олігарха” держконтракти в обмін на фінансову та медійну підтримку його передвиборчої кампанії.

Останні новини