21.5 C
Kyiv

Підозрюваний у корупції Максим Немчинов продовжує збагачуватись

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) підозрюють колишнього заступника міністра енергетики Максима Немчинова, екснардепа Володимира Вечерка та колишнього директора держпідприємства «Укрвугілля» Віталія Зюзька в організації корупційної схеми, що завдала державі збитків на майже 12 мільйонів гривень.

Суть підозр

На думку слідства, у липні 2022 року, в умовах обмеженого ринку вугілля через військові дії, Кабінет Міністрів зобов’язав державне підприємство «Укрвугілля» постачати вугілля лише певним виробникам електроенергії, зокрема ПАТ «Центренерго». Однак Вечерко, власник ТОВ «Інтербіс», спільно з Немчиновим змусили Зюзька продати вугілля компанії Вечерка, яка мала борг перед «Укрвугілля» понад 50 мільйонів гривень.

В результаті «Укрвугілля» поставило приватній компанії майже 24 тисячі тонн вугілля, яке було перепродано з надлишком на суму близько 20 мільйонів гривень. «Центренерго», в свою чергу, недоотримало 12,5 тисяч тонн вугілля і змушене було викупити його за значно вищою ціною, переплативши майже 12 мільйонів гривень.

Професійний бекграунд фігур

  • Максим Немчинов: Протягом 20 років працював у енергетичній галузі, обіймав посади в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, зокрема заступника міністра з липня 2020 до грудня 2021 року. Під час роботи над Концепцією реформування вугільної галузі міг бути залучений до розробки схем, що зараз потрапили під слідство.
  • Володимир Вечерко: Був депутатом Верховної Ради 7-го скликання, пройшов до парламенту за списками «Партії регіонів». Після розпуску парламенту влітку 2014 року займався бізнесом.
  • Віталій Зюзько: Очолив «Укрвугілля» у липні 2022 року.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) не вжив жодних заходів проти Максима Немчинова, попри його підозру у корупційній схемі. Це рішення ухвалила слідчий суддя Лариса Задорожна, яке вже оскаржили до Апеляційної палати ВАКС.

Журналістські розслідування

Розслідування Bihus.Info вказує на збагачення родини Немчинова на фоні підозр у корупційних схемах. Попри ці звинувачення, Немчинов продовжує брати участь у нових конкурсах на посади, що викликає питання про ефективність антикорупційних заходів і можливе саботаж управлінських функцій. Зараз посадовець живе в новенькому котеджі за 35 мільйонів гривень на березі Київського моря та має оновлений автопарк. А ще Максим Немчинов має підозру за організацію схеми на продажі вугілля. Невдовзі після цієї схеми 2022 року родина й розпочала збагачуватись

Останні новини