21.1 C
Kyiv

Надійна підтримка Заходу це ключ до завершення війни в Україні, – Столтенберг

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив на важливості постійної підтримки України з боку країн-партнерів та союзників. Він підкреслив, що надійність оборонної допомоги Заходу впливатиме на те, як довго Росія продовжуватиме свою військову агресію.

Під час свого візиту до США і виступу у Wilson Center у Вашингтоні, Столтенберг відповів на запитання журналістів щодо американської допомоги Україні та майбутнього саміту НАТО, який відбудеться наступного місяця.

Генсек зазначив, що однією з головних тем саміту буде Україна.

“Після повномасштабного вторгнення Росії союзники по НАТО надали безпрецедентний рівень підтримки. Це було необхідно для українців, щоб дати відсіч і зберегти свою суверенність. Але цієї зими та весни ми спостерігали серйозні затримки та прогалини в наданні підтримки, що мало наслідки на передовій,” – сказав Столтенберг.

Він підкреслив, що не можна допустити повторення таких затримок.

“Ось чому я очікую, що на саміті лідери Альянсу погодяться на те, що НАТО керуватиме координацією та наданням допомоги з питань безпеки та навчання для України,” – заявив він.

Столтенберг також запропонував створити довгостроковий фонд з регулярним фінансуванням.

“Чим надійнішою буде наша довгострокова підтримка, тим швидше Москва зрозуміє, що не може нас чекати, і тим швидше закінчиться ця війна. Це може здатися парадоксом, але шлях до миру – це більше зброї для України,” – зазначив генсек.

Крім того, він привітав пакет допомоги Україні на суму 60 мільярдів доларів, ухвалений Конгресом США у квітні.

“Це важливо і доповнює зусилля інших членів НАТО,” – сказав Столтенберг.

14 червня міністри оборони країн НАТО схвалили “оперативний план розширення підтримки України”. Він передбачає більшу роль Альянсу в постачанні зброї та навчанні українських військових.

За словами Столтенберга, це дозволить лідерам блоку розпочати цю роботу на Вашингтонському саміті в липні, забезпечивши міцнішу підтримку України на роки вперед.

Зазначимо, що наразі контроль за наданням допомоги Україні здійснюють США. Однак через майбутні президентські вибори у Штатах було вирішено передати ці функції Північноатлантичному альянсу.

Останні новини