19.8 C
Kyiv

НАТО розглядає можливість відправки військових до України через загострення ситуації на фронті

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Українські офіційні особи звернулися до партнерів із Сполучених Штатів та НАТО з метою отримання допомоги у навчанні військових за стандартами альянсу на полігоні в Яворові.

За даними The New York Times, ситуація на полі бою ускладнюється наступом російських сил, і Україні необхідна підтримка для підготовки власних військ. У зв’язку з цим українські чиновники звернулися до своїх американських та натовських партнерів з проханням навчити 150 000 солдатів більш ефективно та швидко для зміцнення обороноздатності країни. Відправка міжнародних військових для цієї мети залишається під обговоренням, однак деякі чиновники вважають її необхідною в сучасних умовах конфлікту.

За офіційними заявами, США наразі ще не підтримали цю ініціативу, проте голова Об’єднаного комітету начальників штабів Чарльз Браун вважає, що такий процес є неминучим. Він відзначає, що розміщення інструкторів НАТО в Україні може створити ризики для їхньої безпеки, тому буде необхідно використовувати системи протиповітряної оборони, які забезпечать їх захист біля фронту.

Зазначається, що раніше США вже надавали допомогу Україні у проведенні навчань для військових за стандартами НАТО на полігоні в Яворові. Проте на початку війни ці інструктори були відкликані. Журналісти зауважують, що навчання, проведені американцями та їхніми союзниками, не завжди виявлялися успішними. До українського контрнаступу минулого літа американські солдати навчали українських військових у Німеччині маневреної війни, розмінування та інших завдань. Однак координація використання танків, артилерії та піхоти є складним завданням, особливо за короткий 12-тижневий період, зауважує The New York Times.

Перенесення навчань на територію України має потенціал дозволити американським інструкторам отримувати оперативнішу інформацію про ситуацію на лінії фронту, що в свою чергу допоможе адаптувати їхні навчальні програми. Минулого місяця НАТО звернулася до генерала Крістофера Каволі з метою розробки плану допомоги Україні з мінімізацією потенційних ризиків. Один з американських офіційних представників повідомив у середу, що одним із можливих варіантів може бути проведення навчань українських військ у Львові.

Дискусії навколо введення військ НАТО на територію України розгортаються. Раніше члени НАТО відхиляли подібні пропозиції, боячись прямого конфлікту з Росією. Проте у лютому президент Франції Еммануель Макрон висловив необхідність обговорення цього сценарію. Хоча сам Макрон зазначив про можливість введення військ до України, він не надав конкретних деталей.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск недавно заявив, що на території України вже присутні певні представники Північноатлантичного альянсу, включаючи інструкторів та спостерігачів. Проте він не уточнив, з яких країн ці солдати та у якій кількості знаходяться в Україні.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда також підтвердив, що питання відправлення військ НАТО до України буде обговорюватися на зустрічі у Парижі. Він зазначив, що ця ідея стала найбільш обговорюваною. Дуда також повідомив, що у питанні відправлення західних військових немає єдиного погляду.

Зі свого боку, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив інформаційному агентству AP, що військовий альянс не планує відправляти війська НАТО до України, що перебуває під нападом Росії. Таке рішення має бути ухвалене одноголосно всіма державами-членами.

Останні новини