16 C
Kyiv

90 вчених з усього світу будуть досліджувати історію України

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У Лондоні відбулася презентація глобальної ініціативи з вивчення історії України, яка передбачає проведення трьох значущих наукових конференцій, публікацію численних наукових статей та археологічні розкопки для відновлення історичної справедливості в інтерпретації минулого України. Ініціатива, яку оголосило АТ “Укрзалізниця”, об’єднала близько 90 міжнародних та українських істориків з метою висвітлення у світовому контексті ролі України в історії, оглядаючи зв’язки з античними греками, Візантією та вікінгами, які вплинули на Київську Русь.

Ініціатори, серед яких професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, планують вивести історію України з-під впливу російських та радянських наративів.

За словами Снайдера, включення України до світової історичної картини може змінити уявлення про ключові світові події. Ініціатива отримала підтримку від українського олігарха Віктора Пінчука, який фінансує проект протягом трьох років. За його словами, це буде масштабною ініціативою, яка допоможе висвітлити історію України на світовому рівні.

Проект передбачає проведення трьох великих наукових конференцій, публікацію численних наукових статей та археологічні розкопки. Ця ініціатива виникла задовго до російського вторгнення в Україну і має на меті висвітлити роль країни в історії світу, зокрема, в подіях Другої світової війни.

Учасники ініціативи відзначають, що історія України повинна стати складовою світової історії, розглядаючи її роль в становленні торгівельних емпорій, зв’язків з Візантією та вікінгами, а також в контексті подій Другої світової війни.

Тімоті Снайдер та Віктор Пінчук ухвалили рішення не коментувати фінансові деталі проекту, проте вони підкреслили, що ініціатива буде абсолютно незалежною від зовнішніх впливів. Крім того, проект включає екологічний та географічний аспекти, починаючи з передісторії України.

Ініціатива вже отримала підтримку від Карла Більдта, колишнього прем’єр-міністра Швеції, та інших визначених осіб. Науковці сподіваються, що проект допоможе перейти від маргіналізації української історії до її визнання на світовому рівні.

Останні новини