10.4 C
Kyiv

В Азербайджані проходять позачергові вибори президента

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Сьогодні, 7 лютого, відбудуться позачергові президентські вибори в Азербайджані. Ця історична подія відзначається перший раз у всій країні, включаючи і Нагірний Карабах.

Згідно з інформацією від Центральної виборчої комісії Азербайджану, загалом в країні зареєстровано 6,5 мільйонів виборців, а для проведення голосування буде відкрито 6 537 дільниць, з них 26 розташовані у Карабаху. Час роботи дільниць заплановано з 08:00 до 19:00 за місцевим часом. За рахунок голосування сьогоднішній день стане вихідним для країни. Крім того, ще 49 дільниць будуть відкриті для азербайджанських громадян за кордоном.

На посаду президента претендують семеро кандидатів, серед яких чинний глава держави Ільхам Алієв (партія “Новий Азербайджан”), який вже йде на п’ятий термін. Крім того, у списку кандидатів є самовисуванці Західа Оруджа та Фуад Алієв, Разі Нуруллаєв (партія “Національний фронт Азербайджану”), Фазіля Мустафу (партія “Велике творення”), Ельшада Мусаєва (партія “Великий Азербайджан”) та Гудрата Гасангулієва (партія “Народний фронт цілісного Азербайджану”).

Центральна виборча комісія країни планує оприлюднити перші результати голосування через дві години після закриття виборчих дільниць. Офіційні підсумки мають бути оголошені не пізніше, ніж за 10 днів з дня проведення голосування.

Попередні вибори президента Азербайджану відбулися 11 квітня 2018 року, коли перемогу здобув Алієв, отримавши 86,53% голосів виборців. Передбачалося, що наступні вибори мали відбутися у квітні 2025 року. Однак у грудні минулого року Алієв підписав розпорядження про проведення позачергових виборів глави держави на 7 лютого. Правління країни пояснило цей крок прагненням відновити територіальну цілісність.

У вересні минулого року азербайджанська армія провела операцію з відновлення контролю над Нагірним Карабахом.

Міжнародне співтовариство визнає Нагірний Карабах суверенною територією Азербайджану, проте з початку 1990-х Баку не контролював більшу частину регіону.

Останні новини